HET IS AAN… Luc Muylaert

HET IS AAN…
LUC MUYLAERT

De afgelopen dagen is er in Oostende hard gewerkt. Ondanks hitte en regen is de opbouw van TAZ – in het park en op de locaties – nog nooit zo vlot verlopen. Dit dankzij de onwaarschijnlijk inzet en betrokkenheid van heel veel volk. We zijn onze eerste festivaldag ingegaan en ik heb er vertrouwen in. De afgelopen dagen heb ik een aantal doorlopen mogen meemaken en heb ongelooflijk mooie dingen gezien en gehoord. Al die gezelschappen die aankomen in oostende, de grote jaarlijkse verbroederingen, al die lachende gezichten, de warmte… Er is geen plek in Vlaanderen waar meer gekust wordt dan op TAZ.

Helaas is TAZ geen afspiegeling van onze maatschappij. 
Voor velen gaat het allemaal te snel. Vluchtigheid in combinatie met alsmaar hogere techniciteit zorgen ervoor dat vele mensen geen vat meer hebben op hun leven. Reflectie en rustig mijmeren zijn vervangen door facebook, sms’jes en instagram. De kop koffie die uitnodigt tot een gesprek is vervangen door iphone’s en tablets, van ontwaken tot in bed kruipen. Tijd nemen voor iets wordt alsmaar moeilijker.
Lucas’ thema ‘betrokkenheid’ zou een kernwoord moeten zijn voor elk van ons. Eigenlijk kun je de grote lading die dat woord heeft samenvatten als: zorg voor elkaar. Zorg voor de mens rond jou, voor de ontheemde die verloren in ons rijke land aankomt en niet altijd even welkom is, de oudere alleenstaande die amper rond komt, kinderen die in armoede moeten opgroeien en wiens leven vanaf het prille begin een kwestie van overleven is, grote groepen mensen aan wie werkzekerheid wordt geweigerd of die in nepstatuten moeten zien te overleven.

Veel macht om dingen te veranderen hebben wij vanuit onze kunstensector niet, maar wat we wel kunnen is de vraag stellen, tijd nemen om te luisteren, antwoorden vragen en zelf proberen warm en hartelijk te zijn. Doorheen het programma zul je het engagement zien, de vraag voor verandering. Hopelijk zetten we mensen aan het denken, opperen we mogelijke oplossingen en zetten we mensen aan tot betrokkenheid!
En die betrokkenheid zit stevig ingebakken in TAZ: 500 mensen, de meesten als vrijwilligers, steken weer eens de handen uit de mouwen om dit festival te realiseren. Meer dan 100 bedrijven steunen TAZ via sponsordeals of als leden van onze businessclub en tonen zo hun betrokkenheid. 

Laat ons er 10 fantaztische dagen van maken en bewijzen dat het anders kan. Geniet van al het moois en wees, zoals onze vele medewerkers, betrokken!

Luc Muylaert
Artistieke leiding TAZ

Credits
Illustratie: Janice Feryn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.