‘Elektrische wagens zijn echt zeer ongezond’

Normaal hadden we hier een Idee gepubliceerd uit de speciale editie die Lucas De Man en Knack hebben samengesteld onder de titel: 100 ideeën voor een betere wereld. Maar tijdens het lezen bleven we toch vooral haperen aan een fragment uit een interview met de Duitse architect Thomas Rau. In het bijzonder moet Tesla het ontgelden, het geesteskind van de ondernemer Elon Musk. Thomas Rau: “De elektrische auto is een van onze grootste problemen. Ik zou iedereen afraden ermee te rijden. Het is slecht voor de volksgezondheid.”

Hoezo?

“Een elektrische auto heeft een elektrische wisselmotor. Die bouwt een elektrisch veld op, en dat veroorzaakt elektrosmog. In een gemi- ddelde elektrische auto ligt die – ik heb het zelf gemeten – tussen de 50.000 en 60.000 nanotesla. Ja, dat wordt in tesla gemeten. (lacht) Ter vergelijking: achter een beeldscherm mag van de Wereldgezondheid- sorganisatie maximaal 200 nanotesla schuilgaan. Ik heb een Tesla gehad, een van de eersten. Ik ben doodziek geworden, nooit meer ga ik in die auto zitten. Er zijn rapporten die zeggen dat langere tijd blootgesteld zijn aan meer dan 20.000 nanotesla kankerverwekkend is. Dat is wat we dus gaan doen: iedereen in zo’n kankerbolide zetten. Ik denk dat dat geen goed idee is.”

Ter info: de Duitser voegt eraan toe dat het euvel op te lossen valt, technisch gesproken. Maar dat het vooralsnog zeer duur is, tussen 8.000 en 10.000 dollar per wagen. En dat de auto-industrie niet ge- neigd is om die investering te doen. De firma Tesla wou niet reageren op het interview, zo liet de redactie van Knack nog weten. (SH)

100 ideeën voor een betere wereld is overal verkrijgbaar en kost 9,95 euro.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.