HET IS AAN… Julie Cafmeyer

HET IS AAN…
JULIE CAFMEYER

Ik ben op reis in Myanmar. Ik zit op een roze plastic stoel en drink een green-tea. Er komt een man naast me zitten, ik schat dat hij 92 jaar is. Hij vraagt me hoe oud ik ben. 
“30.” 
“Wat ben je hier aan het doen?” 
“Aan het reizen.” 
“Heb je een man?” 
“Nee.” 
“Heb je kinderen?” 
“Nee.” 
“Je bent dus alleen?” 
“Ja.” 
You should get married and have children. You are wasting your life.” 

Ik zit nog steeds op een roze plastic stoel. En vraag me af: 
Wat wordt er vandaag geacht van de vrouw? 

Eerst moet je – uiteraard – een koppel vormen. Zo lang je alleen bent, draag je een raar soort eenzaam, falend aura over je. Je doet yoga en blijft jezelf toefluisteren dat je happy bent. Je bent verslaafd aan peper- en zoutchips. Je bent te lui om te stofzuigen, maar dat is misschien niet erg want je verwacht toch bijna nooit bezoek. Je bent er nog altijd niet in geslaagd om de juiste aan de haak te slaan. Je zult je charmanter moeten gedragen. En vooral rustig blijven in het begin. Bewijs dat je psyche evenwichtig genoeg is om een goede, stabiele man te vinden. 

Je hebt nu een relatie. Je vindt dat zijn adem stinkt. Is je instinct je iets aan het vertellen? Je kunt beter naar je verstand luisteren. Als hij het niet is, wie dan wel? Bijna iedereen is al bezet. Als je met je vriend praat over de wereld, kun je je niet vinden in zijn wereldbeeld. Ga toch maar door. Dit is een goede man. Je kan niet alles in de liefde hebben. Doorgaan. ‘s Nachts in bed voel je soms een connectie als je tegen hem aan ligt en denk je: misschien komt het nog wel goed. 

Je bent al enkele jaren samen en denkt nu aan het kopen van een huis. Wie geen huis koopt, gooit zijn geld weg. Wie geen huis koopt, kiest voor een onzekere toekomst. Je spaart. Niet alleen voor je pensioen, maar ook voor je droomhuis. 

Na het huis maak je een kind. De echte vrouw maakt een kind. Vrouwen die geen kinderen willen zijn te wantrouwen. Want als vrouwen geen kind maken, waar gaan ze dan hun tijd aan spenderen? Je bent nu een aantrekkelijke vrouw die met plezier stofzuigt en tweewekelijks etentjes organiseert op haar terras. Met veel elegantie tover je een vegetarisch vijfgangendiner op tafel (geïnspireerd door Ottolenghi). Het zuchten hou je wel voor achter de schermen. Je bent gelukkig. Jullie zijn gelukkig. Je serveert suikervrije cheesecake. Altijd biologisch. Je bent gedisciplineerd genoeg om vervolgens maar een bescheiden stukje te nemen. Ook je chipsverslaving is – zo goed als – onder controle. Je kunt genieten van het leven! Met mate. Vannacht zal je misschien bemind worden. Hou de moed erin. En zo blijf je je gezin en je beroep managen. Met stijl. Je hebt geen zenuwinzinking. Wie blijft glimlachen zal beloond worden. En hopelijk ook bemind. Misschien. Misschien zal je op een dag bemind worden. 

Credits
Illustratie: Janice Feryn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.