Een krachtveld met hindernissen

Improvisatie staat centraal in ‘Physical Proof’

Over ’t water, ergens in een loods, performen twee jongemannen, Hernán Mancebo Martinez en Rino Sokol, elke avond met hun twee de voorstelling Physical Proof. In dit stukje onvervalst fysiek theater transformeren Martinez en Sokol hun scène tot een krachtveld van aantrekking-afstoting, actie-reactie en spanning-bezinning. Ze improviseren zich als het ware een weg naar elkaar toe. 

Voor de eerste scène van de voorstelling bevinden Mancebo Martinez en Sokol aan de rechterzijde van het speelvlak. Ze kijken naar de twee stoelen die er opgesteld staan. Vervolgens begeven ze zich gelijktijdig naar die stoelen, tillen er één voorzichtig van de grond en plaatsen de stoel ergens anders in de ruimte. Terwijl ze dat doen, houden ze elkaar scherp in de gaten. De passen die ze zetten op de bühne, meten ze af aan de stappen die de ander neemt. Zo ontstaat een aftastende choreografie tussen twee mensen, gefaciliteerd door twee objecten. Wanneer ze de stoel ergens neergezet hebben, houden ze even stil, aanschouwen de nieuwe ruimtelijke compositie en knikken naar elkaar dat het tijd is voor een weer nieuwe constellatie. 

Op een gegeven moment vraagt één van hen aan de ander: “What do you see?”. Waarop de ander zijn verbeelding de vrije loop laat en iets probeert te ontwaren in de constructie die ze opgezet hebben. Zo gaan ze wel even door – en meestal zijn de antwoorden best grappig. In de trant van: “I see a galaxy with moving celestial bodies”. Of: “I see a school bus, like this big yellow American school busses”. Het lijkt alsof ze naar een abstract schilderij kijken en proberen om de abstractie terug te brengen naar wat het beeld representeert. In Physical Proof wordt er, kortom, vaak geïmproviseerd. 

(c) Marc T. Photography

Hoewel het niet duidelijk is wat er op voorhand afgesproken werd en wat niet, zou het goed kunnen dat de performers hun composities in de ruimte – en hun antwoorden op de vragen – van het moment zelf laten afhangen. Het is mooi om te zien hoe ze zich schijnbaar laten leiden door hun intuïtie, door de dynamiek met de ander om tot een nieuwe compositie te komen, om dan te reflecteren over de tastbare schoonheid die hun gezamenlijke intuïtie heeft voortgebracht. 

Na deze doortastende eerste scène verschuift de focus van de voorstelling meer naar de ‘fysicaliteit’ van beide jongemannen. We maken een soort training mee tot ‘meester-verleider’, waarbij Mancebo Martinez de nogal knullige Sokol hardhandig coacht in het aanleren van het bewegingsregister van een dansende Don Juan. Ook simuleren de twee een gevecht met elkaar, waarbij ze pretenderen alle elementen te beheersen. Bij dit soort sketches moeten Mancebo Martinez en Sokol het vooral hebben van de kolder. Vervolgens voeren ze een gesprek en bevragen ze elkaar over hun ontluikende seksualiteit. Hoe weet je of een meisje wilt dat je met haar de liefde bedrijft, of neukt? In deze scènes staat de overgang van ‘jongen’ naar ‘man’ centraal. Het niveau van deze gesprekken laat echter soms wat te wensen over. Inhoudelijk is het niet erg belangwekkend, en ook weinig zelfrelativerend. Bovendien gaat de helft van de gesprekken soms verloren door de slechte akoestiek. Dat is jammer. 

Door improvisatie als methode te hanteren voor een creatie, zet Physical Proof wel iets op het spel. Het duo bouwt een spanning op die je als toeschouwers vooral nieuwsgierig maakt naar welke bewegingen de performers bij elkaar zullen uitlokken. Je vraagt je gaandeweg ook af of ze erin zullen slagen die intensiteit tot het eind toe vol te houden. Met een improvisatievoorstelling loop je soms immers ook het risico dat het geheel wat in elkaar zakt, omdat de flow plots hapert of de samenhang ontbeert. Dat gebeurt in Physical Proof ook bij momenten. Soms lijkt het tweetal rond elkaar te cirkelen, zonder veel betekenis of diepgang. Maar het artistieke lef waarmee Martinew en Sokol zichzelf avond na avond durven heruit te vinden, is bewonderenswaardig. Waarbij de mogelijkheid bestaat dat u vanavond iets helemaal anders te zien krijgt. Dat zou best wel eens kunnen. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.