‘Theatertoerist’

Portret Sebastien Hendrickx

DOOR SÉBASTIEN HENDRICKX ―

Rond diezelfde tijd van het jaar troep ik met een groot deel van mijn theatercollega’s steeds opnieuw samen in de Koningin der Badsteden, die ook mijn geboortestad is. Plots dragen we slippers, zwemshorts met bloemenmotieven, rare hoedjes tegen de zonneslag. Er verschijnen blote buiken, buggy’s met blèrende zuigelingen; iemand worstelt met een smeltend smurfijsje, en over de klodder mayonaise in de snor van een gerespecteerd criticus zwijg je vilein. 

Een paar jaar geleden, toen de zon nog net iets onschuldiger boven de zee hing, zat ik als theatertoerist tussen de theatertoeristen in een lege winkelruimte met uitzicht op de dijk. Nick Steur toonde er FREEZE, een voorstelling waarin hij stenen in allerlei vormen en maten op elkaar stapelt in de meest onwaarschijnlijke, letterlijk adembenemende combinaties. De locatie was perfect: achter de vitrine stroomde onafgebroken en met gedempt geluid een kleurrijke massa mensenlichamen, opblaasdieren, go-carts en sierhondjes voorbij; tegelijk was Nick in opperste concentratie de zwaartekracht aan het tarten met stenen eindeloos ouder dan ons  allemaal. Zijn vingers zochten, soms minutenlang, naar het exacte punt waarop de ene steen op de andere zou blijven staan. Het had iets tragikomisch hoe je als toeschouwer voortdurend heen en weer werd geslingerd tussen concentratie en afleiding. Achter Nick doemden immers geregeld gezichten op uit de stroom, die hun neus nieuwsgierig tegen de ruit drukten. Ze zagen een jongeman vanop de rug, een paar indrukwekkende steentorens, en daarachter – oh – een theaterpubliek!

Sébastien Hendrickx, dramaturg en theatermaker/ met Kunstenwerkplaats te gast deze TAZ#2022.


Kunstenwerplaats brengt ‘The Good Life’, Sébastien Hendrickx debut als podiumkunstenaar nog op vrijdag 29/07 en zaterdag 30/07. De allerlaatste tickets vind je hier:

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: