‘Oostendse wondermatrassen’

DOOR ELS SNICK ―

Tijdens TAZ#2015 stapte ik dagelijks met een groep festivalgangers door Oostende in de sporen van de schrijvers Joseph Roth en Stefan Zweig, die hier in de jaren dertig als vluchteling verbleven. Veel is niet overgebleven van de hotels, restaurants en cafés waar ze vertoefden, en de mensen moesten dus vooral hun fantasie laten spreken. Waar vroeger Hotel de la Couronne had gestaan bijvoorbeeld, Roths vaste stek in de buurt van het station en de oude haven, zat op dat moment een matrassenzaak: ‘Oostendse wondermatrassen’ genaamd. De eigenaresse liet ons daar telkens even rusten en afkoelen (het was een hete zomer!) in de winkel. Dat was wat mij betreft het hoogtepunt van de rondleiding; dichter konden we in Oostende bij Joseph Roth niet komen dan even uit te rusten op een bed, precies op de plek waar hij in 1936 en 1937 had overnacht.

Els Snick, vertaler, docent en organisator van o.a. de Leesclub op TAZ#2022.


Auf Reisen. Europa in teksten van Joseph Roth en Stefan Zweig.

Enkele sfeerbeelden van de Leesclub, vanochtend in ’t Leeshuus. Foto’s: Ilse Philips.


Geef een reactie

%d bloggers liken dit: