‘Dank je wel, Caroline’

Naar aanleiding van de eerste performance van Laetoli Amfitheater, deze middag op het Sportstrand, sprak afscheidnemend artistiek leider Luc Muylaert de volgende woorden. Een warme boodschap aan Caroline Pauwels, TAZ-curator van vorig jaar, die we graag delen:

Goede middag allemaal,

Vorig jaar was er niet alleen Theater Aan Zee. Zoals steeds, de voorbije 25 jaar. Vorig jaar was er nog iets anders van belang.

En dat iets, dat was een vrouw, een bijzondere vrouw, een rolmodel om naar op te kijken. Een vrouw die met haar goesting, haar humanisme en haar courage het hele festival heeft gekleurd.

Jullie weten wel over wie ik het heb: Caroline Pauwels, onze curator van TAZ editie 2021 en eigenlijk ook 2020.

De performance van Honoré d’0 die jullie zopas hebben mogen beleven, de performance die deze kunstenaar in al zijn generositeit met ons heeft gedeeld, had Caroline vorig jaar al willen realiseren. Toen was het echter iets te kort dag: de administratieve lat lag te hoog en de schrik zat er wat in … Want probeer maar eens in vol hoogseizoen twee bulldozers met een danseres te laten toeren midden op een strand.

Dit jaar is het echter wel gelukt om de droom van Honoré waar te maken. Helemaal in de jonge maar fijne traditie van samenwerking tussen TAZ en VUB, en dank zij de genereuze steun van Jan De Nul en de Mens Nu. Maar deze keer is Caroline er niet bij! We weten allemaal waarom en op welke heroïsche manier ze elke dag vecht tegen de kanker – optimistischer dan ooit, ons aanmoedigend met een lach en ook met, zij het veel weggestoken, verdriet.

Ze is er niet, maar toch is ze er wel! Men zegt soms dat men meer aanwezig kan zijn op een bepaald moment, op een bepaalde plek, precies … door afwezig te zijn. En zo denk ik en weet ik, dat Caroline er toch bij is vandaag.. Want Caroline laat niemand onverschillig. Iedereen die haar kent, die ooit met haar heeft gewerkt, draagt een stukje van haar grote zijn met zich mee. Op die manier is ze hier toch: talrijk, rijk, inspirerend en blij.

Dit moest mij even van het hart. Dank, Caroline, voor alles en onze warme vriendschap.

En jullie, beste mensen, geniet nog van het festival, veel en gulzig, net zoals Caroline het zou willen en, vooral, zou doen.

3 reacties op “‘Dank je wel, Caroline’”

  1. En dankjewel, Luc, voor al die jaren. Ik mocht vorig jaar Caroline ontmoeten bij de aankomst van de reuzen, maar wat een REUS is zij!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: