‘Sfeerbeheer zorgt voor jou’

Door SIEBER MARLY –

“Ik zag twee beren broodjes smeren, o dat was een wonder. Het was een wonder boven wonder dat die beren smeren konden. Hihihi, hahaha, ik stond er bij en ik keek er naar.”

Kinderlijke verwondering moet het geweest zijn: wat ik voelde toen ik drie beren van mannen naar een loszittende scherpe spijker zag kijken. Wat als een kind zich hier pijn aan zou doen, vroegen ze zich af. Zorg. Laat het nu net het thema zijn van dit jaar. Met hun zwarte t-shirts en hun postuur zien ze er wat groter uit. Zorgend is een kenmerk dat ze allen hebben. Zorgen voor de mensen van Café Koer. Op hun rug staat ‘sfeerbeheer’. De sfeer zit goed, zowel op café Koer als tussen hen.

De avond op Café Koer start met een kringgesprek: een wissel tussen de dagploeg en de avond- en nachtploeg. De stand van zaken, werkpuntjes maar ook complimentjes aan de ploeg: ze worden verdeeld door Tom. Hij begon zijn TAZ-carrière ooit als gids voor de Nomaden, werkte in diverse ploegen mee en bleef – door zijn zorgende persoonlijkheid – in de buurt, om zo te evolueren naar het team Sfeerbeheer. Een naam die ontstond aan het stationsplein, toen TAZ minder kaarsjes had uit te blazen. Op alle festivals waren er mensen voor de security, maar door de hardheid van de naam werd gekozen voor een zachtere aanpak. Sfeerbeheer moet ontstaan zijn toen Facebook zijn intrede maakte, ergens rond 2004. Digitale herinneringen blijven uit.

Sfeerbeheer houdt een oogje in het zeil. Ze zorgen voor jou en je spullen, ruimen lege glazen op en lopen op die manier heel vaak in je buurt. Zie het als een geruststelling. Ze voorkomen dat een halfvol achtergelaten glas rode wijn op je witte broek belandt.

Ik krijg een t-shirt en doe een radio-check. “5 op 5” krijg ik als antwoord van een stem aan de andere kant van de lijn. Een goed rapport. De walkietalkie werkt. Wandelend door Café Koer merk ik dat ik word gezien. Ik vraag me af of het de kleur zwart, de titel of de geloofwaardige versie is die naast mij loopt. Een vrouw vraagt waar ze jetons kan kopen. Mijn collega is sneller en geeft haar richtlijnen. Ze lacht, knikt en vraagt of ze daar even vriendelijk zijn als wij. We glimlachen. De sfeer zit goed.

Deze dames en heren hebben diverse ervaringen en achtergronden. Ze werkten op festivals of lopen mee met het North Seal team om aangespoelde zeehonden te beschermen tegen opdringerige omstaanders. Hun hart zit op een goeie plaats en ze laten het spreken.

Na de last call op Café Koer vragen ze vriendelijk om het terrein te verlaten. Het publiek van TAZ zijn lieverds, weinig problemen mee. Dat is maar één van de redenen waarom ze dit graag blijven doen. De sfeer zit goed. Vierentwintig op vierentwintig uur zorgt Sfeerbeheer voor aanwezigheid op het terrein. ’s Nachts voeren ze klusjes uit en zorgen ze dat Café Koer opnieuw helemaal klaar voor is de volgende dag. 

Beren van vrouwen en mannen zijn het. Aanspreekbaar en knuffelbaar. Sfeerberen zijn het. Sfeerbeertjes!

Dit is aflevering 8 in de reeks ‘Waar is Sieber?’ waarin onze vliegende reporter Sieber Marly een kijkje neemt achter de schermen van het festival.

Foto’s: Sieber Marly.

Eén reactie op “‘Sfeerbeheer zorgt voor jou’”

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: